Утилізація мастильних матеріалів – вимога чинного законодавства
autoExpert » НОВИНИ » Оливи, мастила » Утилізація відпрацьованих мастильних матеріалів – вимога чинного законодавства

Утилізація відпрацьованих мастильних матеріалів – вимога чинного законодавства

  • Переглядів: 1700
  • Дата: 30-10-2019, 11:57
  • Print
Відповідальне ставлення до навколишнього середовища, екологічна гігієна та зменшення шкідливого впливу людської діяльності на природу – це провідні наративи останнього часу в світі. Основна проблема полягає в протиріччі між дотриманням екологічних норм та зростанням споживання продуктів та енергії на всіх рівнях людської діяльності: від особистого до державного. Щодо бізнесу, законодавці та уряди різних країн покладають певні обов’язки на суб’єктів господарської діяльності із дотримання цих норм та запобігання нанесенню шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Серед іншого це стосується і поводження із продуктами нафто-хімічної промисловості. Зокрема порядок використання, зберігання та утилізації відпрацьованих олив на території України регулюються постановою КМУ №1221, до якої 17.11. 2018 було внесено деякі зміни. Що це означає для підприємств та організацій, пояснюють спеціалісти компанії «Екоінтел».

Утилізація відпрацьованих мастильних матеріалів – вимога чинного законодавства

Утилізація відпрацьованої оливи – обов’язкова операція, але іноді нею нехтують або підшукують найпростіший (найдешевший) спосіб, який не завжди є безпечним і офіційно дозволеним (наприклад, поховання небезпечних речовин в морях або під шаром родючого ґрунту). Так, при потраплянні використаного мастила на землю повністю знищується рослинність. З поверхні землі відпрацьовані мастила змиваються дощами в водойми, покриваючи їх поверхню плівкою, поширюючись по воді у вигляді емульсійних частинок по всій її товщині, і осідаючи разом з мулом на дно. Все це перешкоджає природній аерації води, викликає дефіцит кисню, змінює її склад, порушує екологічні процеси самої водойми, а також екосистеми в цілому. Саме тому важливо організувати процес правильної та безпечної утилізації відпрацьованих мастил.

Особи, які займаються збором відпрацьованих олив, повинні вести первинний поточний облік кількості отриманих відпрацьованих олив. Вести такий облік вони мають шляхом оформлення в двох примірниках акту прийому таких олив, форма якого наведена в додатку 3 до Порядку № 1221. Один примірник акту надається суб'єкту господарювання, який здає зазначені відходи, а другий залишається у приймаючої сторони.

Навіть після того як олива відпрацює свій термін і буде злита з транспортного засобу, забувати про її облік не варто. Необхідно вести облік таких відпрацьованих олив до моменту їх:
передачі на утилізацію;
використання у своїй господарській діяльності (наприклад, в якості палива).

Відпрацьовану оливу потрібно збирати окремо: мастила на різних транспортних засобах мають збиратися в окремі ємності (наприклад, моторну оливу не слід змішувати з трансмісійною). Відпрацьоване мастило, яке передано на склад, слід зберігати, уникаючи забруднення навколишнього середовища небезпечними речовинами, а саме не слід допускати:
потрапляння відпрацьованих олив в поверхневі і підземні води, ґрунти, а також в каналізаційні системи і в контейнери для збирання побутових відходів;
викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в результаті здійснення операцій поводження з відпрацьованими маслами;
змішування відпрацьованих олив з паливом, охолоджуючими і гальмівними рідинами, розчинниками та іншими подібними речовинами і матеріалами, а також їх захоронення;
здійснення заміни відпрацьованих олив в місцях, не призначених для цього, і зливання їх в ємності, що не відповідають нормативним вимогам;
спалювання відпрацьованих олив без наявності ліцензії на їх видалення.

Відпрацьоване мастило можна використовувати у своїй господарській діяльності, наприклад, в якості палива, за умови наявності відповідного обладнання.

При використанні відпрацьованої оливи як палива для твердопаливного котла (при запалюванні), то необхідно буде отримати ліцензію на поводження з відходами відповідно до чинного законодавства України (п. 15 Порядку № 1221).

...підприємства, установи та організації всіх форм власності, що виробляють або імпортують для вільного використання мастила (оливи) за кодами товарних підкатегорій згідно з УКТЗЕД 2710 19 81 00, 2710 19 83 00, 2710 19 87 00, 2710 19 91 00, 2710 19 93 00, 2710 19 99 00, 2710 20 90 00, 3403 19 10 00, 3403 19 90 10 і 3403 99 00 10, внаслідок використання яких утворюються відпрацьовані мастила (оливи), зобов’язані самостійно відповідно до законодавства забезпечити збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізацію та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив) або укласти договори про виконання робіт з організації збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив) тільки із суб’єктами господарювання - переробниками відповідних мастил (олив), що мають ліцензію на право провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами, з урахуванням встановленої ціни на послуги з організації збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА від 17 грудня 2012 р. № 1221


Більше інформації від компанії «Екоінтел», ліцензованого фахівця з переробки та утилізації відпрацьованого мастила, читайте за посиланням…

Приєднуйтесь до autoExpert у соцмережах і месенджерах:

autoExpert у Telegram
: https://t.me/autoexpert_consulting_com - новини, акції компаній, статті.
autoExpert в Instagram: https://www.instagram.com/autoexpert_consulting_com - ексклюзивні матеріали та інтервью.
autoExpert у Facebook: https://www.facebook.com/autoexpertconsultingcom/ - новини, акції компаній, статті.
autoExpert на Youtube: https://www.youtube.com/channel/autoExpert-consulting - відео, огляди, репортажі.

Це зручно! Актуальні новини та професійні статті - все про ринок Automotive Aftermarket: авторемонт, автозапчастини, моторні мастила, автохімія, обладнання для СТО, автобізнес в обличчях, гуми, вантажний сервіс.
.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше