Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи
autoExpert » НОВИНИ » Оливи, мастила » Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи

Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи

  • Переглядів: 861
  • Дата: 25-11-2019, 10:57
  • Print
Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи

Наша цивілізація покладається на синтетичні полімери у всіх сферах сучасного життя; однак, неефективна переробка та надзвичайно повільний розпад пластмас у навколишньому середовищі викликають все більше занепокоєння щодо їх широкого використання. Зараз глобальна промисловість щороку випускає 400 млн тонн пластику і, за оцінками, цей обсяг може збільшитись у 4 рази до 2050 року. Три чверті цих продуктів викидаються як відходи після однаразового викоростання, ігноруючи притаманну їм хімічну та енергетичну цінність. У цьому дослідженні багаті енергією макромолекули поліетилену (PE) каталітично перетворюються на продукти з доданою вартістю шляхом гідрогенолізу.


З іншого боку, за всю свою історію, базові оливи створювалися з абсолютно різноманітної сировини: з китового жиру, сирої нафти, рослинних олив, відпрацьованого мастила і цукру. Нещодавно команда американських дослідників придумала, як створювати базові оливи зі звичайних пластикових пакетів.

Вчені з двох національних лабораторій і декількох університетів заявили, що в процесі, що отримав назву upcycling, була розроблена технологія переробки одноразових поліетиленових пакетів в «високоякісні рідкі продукти», зокрема, мастильні матеріали і віск.

Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи

Група, очолювана Гоханом Челіком і Робертом М. Кеннеді (Gokhan Celik, Robert M. Kennedy) з Відділу хімічних і технічних наук Національної лабораторії Аргонна Міністерства енергетики США в Лемонті, штат Іллінойс, виклала суть своєї роботи статті, опублікованій у випуску журналу American Chemical від 23 жовтня. Вони описали свої досягнення як крок до можливого рішення глобальної проблеми збільшення кількості пластикових відходів. Недоліком використання дешевого одноразового поліетилену є величезна кількість відходів, які забруднюють навколишнє середовище.

Інші дослідники зробили аналогічні спроби утилізації поліетилену, скасувавши деякі хімічні реакції, пов'язані з його виробництвом. Згідно зі статтею Челіка і його колег, результати цих зусиль були неоднозначними, оскільки побічні продукти їх реакцій вважалися низькоякісними, так як включали широкий спектр молекул домішок.

Досягнення групи Челіка – в розробці процесу каталітичного гідрогенолізу (руйнування вуглецевих зв’язків під дією водню – прим.), який дає однорідний потік рідких вуглеводнів. Ключовим, за їхніми словами, було використання каталізатора з наночастинок платини і титанату стронцію, які при помірних температурах і тиску, здатні розривати вуглецеві зв'язки поліетилену.

У статті ACS немає подробиць про характеристики отриманих базових олив, за винятком того, що створений продукт може використовуватися для виробництва моторних олив. Дослідники заявили, що базові оливи й віск мають більшу цінність, ніж інші продукти, вироблені в рамках існуючих програм переробки пластмас, а це вагома причина, щоб стимулювати широкомасштабну переробку пластикових пакетів.

«Новий каталітичний гидрогеноліз, який може вплинути на середню молекулярну масу і забезпечити вузький молекулярний розподіл продуктів, дозволить отримати доступ до таких матеріалів з відходів поліолефінів, які дозволять цій сировині стати частиною циркуляційної економіки (або економіки замкнутого циклу)», - пишуть дослідники. Фахівці прийшли до висновку, що для комерціалізації процесу необхідно ще виконати додаткову роботу.

Американські вчені розробили технологію перетворення пластику на базові оливи
Вчений Макс Дельферо тримає в лівій руці ємність з високоякісним рідким продуктом, отриманим шляхом переробки одноразового поліетиленового пакету


Матеріал надано компанією «Екоінтел», ліцензованим фахівцем з переробки та утилізації відпрацьованого мастила. Більше інформації про компанію читайте за посиланням…

Присоединяйтесь к autoExpert в соцсетях и мессенджерах:

autoExpert в Telegram
: https://t.me/autoexpert_consulting_com - новости, акции компаний, статьи.
autoExpert в Instagram: https://www.instagram.com/autoexpert_consulting_com - эксклюзивные материалы и интервью.
autoExpert в Facebook: https://www.facebook.com/autoexpertconsultingcom/ - новости, акции компаний, статьи.
autoExpert на Youtube: https://www.youtube.com/channel/autoExpert-consulting - видео, обзоры, репортажи.

Это удобно! Актуальные новости и профессиональные статьи - всё о рынке Automotive Aftermarket: авторемонт, автозапчасти, моторные масла, автохимия, оборудование для СТО, автобизнес в лицах, шины, грузовой сервис.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше