Як підвищити ефективність опалення відпрацьованою оливою. Рекомендації «Екоінтел»
autoExpert » СТАТТІ » Оливи, мастила » Як підвищити ефективність опалення відпрацьованою оливою. Рекомендації «Екоінтел»

Як підвищити ефективність опалення відпрацьованою оливою. Рекомендації «Екоінтел»

  • Переглядів: 880
  • Дата: 27-04-2020, 12:06
  • Print
Одним з важливих питань, яке необхідно вирішити при створенні автономного опалення, є те, як вибрати найбільш вигідне і доступне паливо. Варіантів чимало, окрім стандартних рішень, є і незвичайні. Коли в Америці 70-х вдарила нафтова криза, користувачі популярних дизельних котлів взялися за голову. Стало ясно, що дешевого тепла вже не буде, терміново потрібна альтернатива, бажано з найменшими витратами. Виробники обладнання випустили на ринок модифіковані пальники, здатні спалювати різні оливи, в тому числі відпрацьовані. Користувачам навіть не довелося міняти теплогенератори. У нашій країні опалення на відпрацьованій оливі застосовується досить активно і успішно.

Як підвищити ефективність опалення відпрацьованою оливою. Рекомендації «Екоінтел»

Відпрацьовані оливи як вид палива

Олива є калорійною вуглеводневою сировиною, з якої давно навчилися отримувати «безкоштовну» енергію. Безкоштовну, тому що раніше відпрацьоване мастило доводилося утилізувати, для багатьох підприємств це було серйозною проблемою, яка завдавала чималі збитки, в тому числі видатки на транспорт, а також на екологічні штрафи та збори. Іноді непотрібні оливи просто зливають на землю і у водойми, чим завдають серйозної шкоди природі. Адже відходи ці вкрай шкідливі.

Спочатку відпрацьвану рідину підмішували в солярку, яка застосовується для опалення – реальна економія вразила. Потім її стали застосовувати як основне паливо. Розробники пальників швидко досягли вражаючих показників ККД опалювальних пристроїв – 90-94%. При спалюванні одного літра відпрацьованої оливи отримують до 10-11 кВт тепла на годину (теплота згоряння до 45000 кДж). Цей показник приблизно такий же, як у звичайного дизельного палива. Якщо сировина пройшла попереднє очищення і стала «пічним паливом», то енергоефективність може бути на 20-25% вище. Ціна вторинних олив значно нижче ДП, багатьом вони дістаються безкоштовно (а підприємству вдається з вигодою для себе вирішити питання обов’язкової утилізації).

Опалення відпрацьованою оливою не завжди показує однакову ефективність, важливі технічні характеристики палива безпосередньо залежать від його походження і складу. Ключовими будуть наступні фізико-хімічні параметри:

Щільність (визначає питомий запас енергії).
В’язкість + індекс в’язкості (впливає на ефективність / зручність подачі і розпилення).
Температура займання.
Температура застигання при мінусових температурах.
Зольність (вміст твердих негорючих неорганічних включень, які випадають у вигляді нагару).
Вміст води.
Склад інших речовин (пальне, тосоли, присадки, кислоти, луги і т.д.)

Як підвищити ефективність опалення відпрацьованою оливою. Рекомендації «Екоінтел»

Доставка оливи споживачам здійснюється цистернами або в бочках. Спалювати і отримувати тепло можна з будь-яких олив, в тому числі з елементів рослинного походження, наприклад, рапсова, соняшникова олія у закладах хачуваня. Але найчастіше в хід йде продукт нафтопереробки:

моторна олива (з двигунів внутрішнього згоряння);
індустріальна олива (в основному – мастило з трансмісій, верстатів, насосів та інших механізмів);
компресорна олива (з холодильних установок, поршневих і ротаційних компресорів);
енергетична олива (діелектрик з трансформаторів, конденсаторів, т.і.).

Моторна олива найдоступніша. Майбутнє паливо збирають з автомобілів на СТО і в гаражних кооперативах. Його також зливають з тракторів, комбайнів, тепловозів, човнів і кораблів, генераторів.

Оливи перед спалюванням повинні пройти цикл спеціальної підготовки. Це необхідно для ефективного спалювання з одночасним забезпеченням надійності топкового пристрою, хвостових поверхонь нагріву, та, що найбільш важливо – зменшення забруднюючих викидів. Підготовка включає в себе наступні заходи: первинний підігрів для забезпечення в’язкості, необхідної при транспортуванні; фільтрація; обробка присадками; знесолення; видалення води та механічних домішок.

Вибір обладнання для опалення


Потужність теплогенератора підбирають по кубатурі опалювальних приміщень з урахуванням тепловтрат, які потрібно заповнювати. Що стосується конструкції пристрою, то тут рекомендується звертати увагу на конфігурацію будівлі, тобто вибрати оптимальний спосіб розподілу тепла. Залежно від принципу роботи прийнято виділяти такі типи агрегатів:
без пальника (печі).
з пальником (калорифери та котли).

Піч на відпрацьованій оливі
Найпростіший пристрій, підходить для невеликих відкритих площ (один поверх, перегородки відсутні), коли потрібно обігріти приміщення швидко і дешево. Прикладом такого об’єкта може слугувати цех, склад, бокс СТО, гараж. Потужність заводських теплогенераторів становить від 10 до 80 кВт, багато з яких мають кілька режимів роботи. Під кожух зазвичай вбудовують бак ємністю 20-50 літрів, який забезпечує 1-2 доби безперебійної роботи.

Повітронагрівачі
Як і піч, обігрівач на відпрацьованій оливі в якості теплоносія використовує повітря. Однак ці пристрої здатні функціонувати в автоматичному режимі, не потребують щоденного чищення і забезпечені рідиннопаливним пальником. Тому вони, володіючи високим ККД, дозволяють отримати більше тепла з того ж обсягу палива.
Робити розведення трубопроводів для калорифера не потрібно. Тепло в приміщення надходить прямо через решітки в корпусі. Нагріте від теплообмінника повітря можна також розводити по мережі повітроводів, для чого зазвичай вблаштований потужний вентилятор.

Котли на відпрацьованій оливі
Котли опалення на відпрацьованій оливі – краще рішення, якщо потрібно розвести тепло по великій будівлі. Так як опалювальне обладнання знаходиться окремо від приміщень, що обігріваються, котли на відпрацюванні застосовують не тільки на підприємствах, але також для обігріву житлових будинків, котеджів. Такий теплогенератор підійде, коли в одній будівлі цехи суміщені з офісом.

Практика показує, що опалення на відпрацьованій оливі не вигадка і не маркетингова пустушка. Воно може бути зручним і вигідним. Однак необхідно мати доступ до цього палива, тоді порівняно недешеве обладнання швидко окупиться, і дозволить і далі економити гроші та піклуватися про екологію планети.

Компанія «Екоінтел»” займається виробництвом і продажем пічного палива всіх видів, зокрема переробленого з відпрацьованої оливи та пропонує вигідно його купити в Україні за найкращою ціною. Фахівці компанії надають детальні необхідні консультації щодо продукції її властивостей, особливостей застосування та ціни.

Більше інформації про компанію «Екоінтел», ліцензованого фахівця з переробки та утилізації відпрацьованих мастильних матеріалів, читайте за посиланням…


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше