Україна скасовує введення акцизного податку на імпорт базових олив
autoExpert » НОВИНИ » Оливи, мастила » Україна скасовує введення акцизного податку на імпорт базових олив: уряд визнав помилку

Україна скасовує введення акцизного податку на імпорт базових олив: уряд визнав помилку

  • Переглядів: 923
  • Дата: 29-07-2020, 14:34
  • Print
Уряд України вирішив виключити імпортні базові оливи з переліку підакцизних товарів, який було впроваджено наприкінці травня, пояснивши, що вони оподатковуються помилково через непорозуміння щодо товарних кодів.

Україна скасовує введення акцизного податку на імпорт базових олив: уряд визнав помилку

В уряді заявили, що «технічний збій» спричинив інцидент, який викликав гучні протести серед учасників галузі та змусив найбільших виробників мастила в країні припинити виробництво в червні. Акцизний податок, який застосовується до певного асортименту продукції, було встановлено у законі № 466-IX, і який набув чинності наприкінці травня (збір на імпортування базових олив в розмірі 213,5 євро за тонну). Такі компанії, як Azmol-BP та Agrinol, відреагували досить швидко, сказавши, що це може спричинити економічну кризу в мастильній промисловості і призведе до руйнівних наслідків. Ретельно ознайомившись із ситуацією, митні та податкові служби країни нещодавно підтвердили, що базові оливи мають бути виключені з переліку товарів, які обкладаються акцизним податком при імпорті, заявивши, що ситуація була спричинена "технічним збоєм", який стався під час написання цього закону.

Україна скасовує введення акцизного податку на імпорт базових олив: уряд визнав помилку
Даніл Гетманцев, голова податкового комітету парламенту України: "...митники розгубилися і почали стягувати мито за імпортні базові оливи"

Швидше за все, включення коду товару, що містить перелік "інших мастильних матеріалів та інших дистилятів", викликало плутанину серед працівників митної служби, які почали стягувати новий акцизний збір з дня його введення. Даніл Гетманцев, голова податкового комітету парламенту України, коментує, що закон спрямований не на базові оливи, а на "суміші", які порушники використовують, щоб уникати сплати акцизного податку на дизельне паливо. Як і в інших країнах, деякі дизелі іноді ввозяться в Україну, позначені як інші матеріали – наприклад, базові оливи або трансформаторне мастило – фізичними особами або компаніями, які намагаються уникати сплати мита на пальне. "Для викриття схем законодавці використовували товарний код, але через дезорганізацію між різними гілками влади митники розгубилися і почали стягувати мито за імпортні базові оливи", – сказав пан Гетманцев. Хоча базові оливи зараз звільняються від мита, згідно з повідомленнями українських ЗМІ, деякі імпортери скаржаться на затримки митного оформлення на терміналах.

Зараз при митному оформленні може вимагатися обов’язкове проведення лабораторного аналізу для підтвердження того, що товари з кодами УКТЗЕД 2710 1981 00, 2710 1999 00, 3820000090, не є дизельним пальним, і за законом це може зайняти до 30 днів. У випадках поставок продукції від відомих виробників за прямими контрактами це доволі абсурдна ситуація, адже зазвичай закупочна вартість таких товарів навіть без врахування ПДВ значно вища за роздрібну вартість пального на заправках. Тобто економічна доцільність таких операцій є, м’яко кажучи, безглуздою. Таким самим абсурдом є вимоги підтвердження того, що пластичні мастила, які теж завозяться під тим самим кодом УКТЗЕД, як і базові оливи та охолоджуючі рідини з вмістом етиленгліколю не є пальним. Імпортерів турбує той факт, що такі процеси вимагаються для доведення, що ці товари не є контрафактним пальним. А неможливість випуску товарів в режимі тимчасової декларації через вимогу сплати акцизного податку тягне за собою чималі додаткові витрати і затримки поставок товарів, від яких залежить серед іншого і виконання важливих державних проектів.

Матеріал надано компанією "НБК Україна", фахівцем на ринку мастильних матеріалів та ексклюзивним імпортеррм продукції корпорації Chevron в Україні.
Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше