Вплив режимів їзди «місто» і «траса» на витрату моторної оливи
autoExpert » СТАТТІ » Експлуатація автотранспорту » Вплив режимів їзди «місто» і «траса» на витрату моторної оливи

Вплив режимів їзди «місто» і «траса» на витрату моторної оливи

  • Переглядів: 552
  • Дата: 29-07-2020, 14:29
  • Print
Більшість гайдів з обслуговування автомобілів, зокрема, по інтервалах заміни моторної оливи, рекомендують робити заміну мастила орієнтуючись на пробіг транспортного засобу, наприклад, кожні 15 000 км для синтетичних олив і 8 000 км для напівсинтетики. Наскільки ж правильний такий підхід? Спробуємо розібратися разом з фахівцями компанії "НБК Україна".

Вплив режимів їзди «місто» і «траса» на витрату моторної оливи

Ідентичний пробіг по трасі і в міському режимі (особливо в мегаполісах, де більша частину часу витарачається на стояння в заторах) - це більш ніж триразова різниця в мотогодинах і величезна різниця по частині деградації оливи. Експерименти говорять про те, що при стандартному інтервалі заміни в 15 тисяч кілометрів в заторі олива пропрацює всі 700 годин, а на трасі – близько 200. Для якості роботи оливи ця різниця – колосальна, адже навіть при роботі з малим навантаженням, термічний вплив на оливу дуже великий. В сучасних моторах ситуація ускладнюється високою температурою термостатування, поганою вентиляцією картера і відсутністю належного охолодження в заторах, що викликає різке зниження його ресурсу.

На трасі навантаження теж може бути дуже різним. На швидкості до 100-130 кілометрів на годину у більшості машин навантаження на мотор нижче середнього, температури невеликі, а вентиляція картера працює добре. У потужних моторів навантаження і зовсім виявляється мінімальним, відповідно і навантаження на оливу невелике. При збільшенні швидкості, у міру зростання навантаження на двигун, зростає і навантаження на оливу. Разом зі збільшенням навантаження на мотор погіршуються і умови роботи оливи. Таким чином, оптимальним режимом роботи і для мастильного матеріалу, і для мотора є середня швидкість в половину від максимальної, і невеликий час роботи на холостому ходу після прогріву.

Вплив режимів їзди «місто» і «траса» на витрату моторної оливиВажливо розуміти, що кількість пройдених кілометрів не завжди відповідає зносу мотора. В умовах міських пробок двигун працює на холостих обертах, а пробіг при цьому практично не збільшується. Тому краще міняти мастило, орієнтуючись на кількість відпрацьованих мотогодин, а не на кілометраж. Якщо Ваше авто не обладнано лічильником мотогодин – його можна придбати та встановити окремо, або скоротити інтервали заміни вдвічі. Для синтетики – наприклад, продукт компанії Chevron HAVOLINE ULTRA R SAE 5W-30 – інтервал заміни оливи буде не 15 000 км, а 8000 км, для напівсинтетики (HAVOLINE EXTRA SAE 10W-40) – не 8000 км, а 6000 км. До речі, деякі автовиробники в сервісній документації рекомендують чинити саме так, якщо автомобіль більш ніж 30% річного пробігу експлуатується у важких умовах, до яких, серед багатьох інших, відноситься і міський режим.

Матеріал надано компанією "НБК Україна", фахівцем на ринку мастильних матеріалів та ексклюзивним імпортеррм продукції корпорації Chevron в Україні.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше