5 ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів
autoExpert » СТАТТІ » Системи автомобіля » П’ять ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів

П’ять ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів

  • Переглядів: 961
  • Дата: 24-03-2021, 12:38
  • Print
Останні кілька місяців стали, напевно, одними з найскладніших з погляду продажів автомобілів у Європі, але одна частина цього сектору порушила тенденцію до спаду: мова йде про електромобілі.

За даними компанії JATO, що займається аналітикою в автомобільній сфері, кількість реєстрацій автомобілів із бензиновими та дизельними двигунами у червні 2020 року на території Європи зменшилася на 1/3 (третину), але продажі електромобілів за той самий період зросли майже на 2/3 (дві третини).

Стурбованість питаннями зміни клімату, успіхи в розвитку технології акумуляторних батарей та успішне розроблення в Європі доступніших електромобілів зі збільшеним запасом ходу — усе це зробило свій внесок у зростання попиту, що в подальшому може призвести до збільшення кількості електромобілів, які проходитимуть обслуговування та ремонт у незалежних автомайстернях.

П’ять ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів

Це чудові новини для ринку післяпродажного обслуговування, але варто пам’ятати, що в порівнянні з автомобілями зі звичайними двигунами внутрішнього згоряння електричні та гібридні моделі потребують додаткових навичок і дотримання застережних заходів. Щоб незалежні автомайстерні могли скористатися нагодою та долучитися до обслуговування електрокарів, механіки мусять не просто пройти навчання щодо стандартів обслуговування електромобілів, але й знати правила безпечної роботи з електричними системами в майстерні. Наведені нижче п’ять ключових міркувань допоможуть підготуватися до напливу електромобілів у майстерню.

ВАЖЛИВА ПРИМІТКА. Компанія DENSO Aftermarket охоче ділиться своїми технічними знаннями та досвідом. Разом із тим слід пам’ятати, що згадані в цій статті продукти DENSO для електричних і гібридних автомобілів постачаються виключно як оригінальне обладнання і на цей час не представлені в асортименті продукції для ринку післяпродажного обслуговування.


П’ять ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів

5. Розуміння особливостей планового технічного обслуговування
Розуміння особливостей планового технічного обслуговування різних електромобілів і автомобілів із гібридним приводом із заряджанням від мережі має важливе значення для того, щоб фахівці з ремонту могли надати клієнтам актуальну інформацію. Це особливо важливо з огляду на те, що електромобілі зазвичай потребують менших обсягів технічного обслуговування, ніж моделі з дизельними та бензиновими двигунами.

Хоча рекомендовані виробником обсяги і терміни планового ТО для різних автомобілів можуть дещо відрізнятися, електричні системи загалом потребують мінімальних обсягів регламентного сервісу. Електромобілі мають менше деталей, що підлягають обслуговуванню. Наприклад, немає потреби в заміні оливи, трансмісійної рідини, свічок запалювання, фільтрів (окрім салонного) чи повідних пасів. Хоча гальмівними системами оснащені як автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння, так і електромобілі, завдяки функції регенерації в електричних автомобілях такі системи зазвичай слугують довше, ніж у звичайних авто.

Разом із тим, електромобілі мають схожі потреби щодо технічного обслуговування світлових приладів, фільтрів салону, підвіски, шин і склоочисників. Моделі з гібридним приводом із заряджанням від мережі мають менше відмінностей, адже вони теж оснащені бензиновим двигуном із такими самими вимогами до технічного обслуговування, як і у звичайних авто.

4. Розуміння різних електричних систем
Як не існує двох однакових автомобілів із бензиновим чи дизельним двигуном, так само й електромобілі мають різні нюанси, що впливають на порядок їхнього обслуговування та ремонту.

Візьмемо для прикладу електромобілі з гібридним приводом із заряджанням від мережі. У ранніх моделях здебільшого використовувалася система повільного заряджання. Разом із тим, сучасніші моделі оснащують системами швидкого або швидкісного заряджання, а це означає, що для заряджання різних електромобілів знадобиться кілька різних варіантів зарядних кабелів. Тип акумуляторної батареї теж може відрізнятися залежно від виробника та марки електромобіля, з яким ви працюєте. Розуміння відмінностей між різними моделями парку автомобілів, особливостей їхньої конструкції та допоміжного обладнання надасть можливість механікам ефективно й успішно обслуговувати такі автомобілі.

Один зі способів досягнення цієї мети — підтримувати контакти з постачальниками компонентів, які залучені до стратегій розроблення електромобілів. Наприклад, DENSO тісно співпрацює з кількома автовиробниками у сфері виробництва систем охолодження та кермування для електромобілів і має можливість ділитися своїми знаннями й досвідом зі своїми представниками на ринку післяпродажного обслуговування.

3. Визначення поширених несправностей
Як і в автомобілях із бензиновими та дизельними двигунами, деякі елементи конструкції електромобілів виходять з ладу частіше за інші, що часто обумовлено особливостями функціонування певної деталі в системі автомобіля. Наприклад, експлуатаційні характеристики високовольтної акумуляторної батареї з часом погіршуються внаслідок природного виснаження. Тому для успішного діагностування критично важливими є знання щодо того, де і як перевіряти високовольтну АКБ.

Ще один елемент електромобіля, який з високою ймовірністю потребуватиме обслуговування — його система охолодження. В електромобілях ця система відіграє ключову роль, адже компенсує вплив значної кількості тепла, яке генерують елементи високовольтного контуру. Як і радіаторна система звичайного автомобіля, ця система охолодження потребує регулярних перевірок та періодичного зливання охолоджувальної рідини для підтримання експлуатаційних характеристик на високому рівні.

Знову-таки, гібридні автомобілі мають менше відмінностей через наявність двигуна внутрішнього згоряння, якому притаманні такі самі поширені несправності, що і в автомобілях із бензиновими та дизельними двигунами. Фільтри, мастильні та витраті матеріали потребуватимуть частої заміни. Ще один момент, який треба враховувати під час робіт із гібридним автомобілем в автомайстерні: його високовольтна система має бути знеструмлена. Це потрібно не лише з міркувань безпеки, але й для того, щоб запобігти самовільному запуску двигуна в процесі обслуговування, що може спричинити серйозні пошкодження механічних деталей.

2. Оволодіння необхідними навичками
Перед початком роботи з електромобілями механіки обов’язково мусять пройти акредитований курс професійної підготовки. На території Європи доступні різноманітні курси щодо обслуговування електромобілів, що охоплюють різні сфери — від базових положень і керування ризиками до ремонту й заміни систем електромобілів.

Це необхідно з декількох причин, і перш за все — для дотримання вимог законодавства. На території Європи дедалі більшого поширення набуває універсальна вимога до працівників: перед початком робіт на високовольтному обладнанні вони мусять отримати відповідний сертифікат. У кожній країні діятимуть свої вимоги, а контроль за рівнем підготовки та навичок здійснюватиме власний контролюючий орган. Слід обов’язково ознайомитися з вимогами, що діють у тій країні, де надаються послуги.

Крім того, хоча побутує думка, що електромобілі не надто відрізняються від автомобілів із бензиновими та дизельними двигунами, насправді для безпечної роботи з електромобілями потрібні дуже специфічні навички. Із деякими деталями автомеханіки могли раніше не стикатися, а для їхнього обслуговування та ремонту можуть знадобитися спеціальні навички й інструменти. До них можуть належати інструменти з електричною ізоляцією та спеціальне діагностичне обладнання, що відповідає європейським стандартам.

Із роботою на електричних автомобілях пов’язана настільки велика кількість небезпечних чинників, що працювати на електромобілях мають тільки особи, що пройшли відповідну підготовку.

П’ять ключових аспектів DENSO для успішного обслуговування електромобілів

1. Постійне дотримання техніки безпеки
Електромобілі становлять значно вищу небезпеку для механіків, ніж автомобілі з бензиновими та дизельними двигунами. Наприклад, напруга в електромобілях і гібридних автомобілях із заряджанням від мережі значно вища, ніж напруга в моделях зі звичайними двигунами. Крім того, акумуляторні батареї електромобілів часто містять хімічні речовини, що можуть становити небезпеку в разі потрапляння в навколишнє середовище, а оскільки батареї зберігають значну кількість енергії, неправильне поводження з ними може призвести до вибуху.

Важливо, щоб механіки незалежних автомайстерень не лише мали рівень підготовки, потрібний для компетентної роботи з електромобілями, але й знали, як убезпечити електричні системи в автомайстерні. Більшість електромобілів являють собою потенційне джерело небезпеки навіть у вимкненому стані. Причина полягає у тому, що в нерухомому електромобілі система зберігає заряд у різних конденсаторах, тому вимикати та знеструмлювати її потрібно в правильній послідовності з достатніми паузами між вимкненням і фізичним контактом.

Вимоги техніки безпеки потрібно виконувати не лише в автомайстерні. Якщо майстерня пропонує послуги з доставки транспортних засобів, перед підніманням автомобіля важливо переконатися, що пульт дистанційного керування електромобіля перебуває на достатньо великій відстані, а акумуляторна батарея від’єднана. Це дасть змогу запобігти самовільній активації автомобіля під час доставляння до місця ремонту.

Працювати на електричному обладнанні під напругою можна тільки тоді, коли використання інших способів неможливе і виключно за умови, що цей вид робіт абсолютно необхідний і його можна виконати в безпечний спосіб. Механіки мусять завжди пам’ятати про ризик, пов’язаний із роботою на електричних автомобілях. Для цього вони мають оцінювати небезпеку для самих себе та для безпосереднього оточення.

Використання можливостей роботи з електромобілями
Для багатьох незалежних автомайстерень електромобілі досі являють собою нереалізовані можливості, але ця діяльність пов’язана з певними ризиками та нюансами. До виконання робіт на електромобілях треба допускати тільки механіків, які пройшли відповідне навчання, і лише після належного оцінювання ризиків.

DENSO продовжує тісно співпрацювати з великими автовиробниками у сфері розроблення стратегій електрифікації. Компанія має значний досвід у царині розроблення автомобільних систем як частини автомобіля загалом і тому має чудову вихідну позицію для розроблення найсучасніших, інноваційних і безпечних рішень для електромобілів. Знання та досвід, здобуті в процесі роботи постачальником оригінального обладнання, забезпечують їй добрі умови для підтримання своїх клієнтів, які працюють на ринку післяпродажного обслуговування та починають відкривати для себе переваги і можливості електрифікації.

Інформація про бренд DENSO та його дистриб'юторів на сайте www.autoexpert-consulting.com - за посиланням...

Теги: DENSO, DENSO Articles

Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше