Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія
autoExpert » НОВИНИ » Автозапчастини » Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія

Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія

  • Переглядів: 859
  • Дата: 18-11-2020, 15:17
  • Print
У рамках проєкту TANGO, присвяченого автоматизованому водінню, створено віртуального помічника, який допомагає водієві зберігати пильність, протидіяти втомі та робить водіння комфортнішим.

Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія

Цейтнот, довгий робочий день і монотонний рух у колоні – з таких частин складається повсякденне життя водія вантажівки. Якщо водій втрачає пильність, концентрацію уваги, він перевтомлений або занадто повільно реагує, наслідки можуть бути катастрофічними. Функції автоматизованого водіння – рішення, яке допоможе уникнути аварій і небезпечних ситуацій. Вони попереджають водіїв, підтримують їх у критичних ситуаціях і все частіше можуть брати на себе монотонні та виснажливі завдання. Але все ж повністю замінити людину неможливо: водії повинні мати змогу взяти ситуацію під контроль у разі потреби.

Як найкраще координувати взаємодію між автомобілем і водієм? Пошуком відповіді на це питання останні три з половиною роки займався проєкт TANGO – технологія автоматизованого водіння, оптимізована для зручності користувача („Technologie fur automatisiertes Fahren, die nutzergerecht optimiert wird“). Основна увага приділялася частково або умовно автоматизованому водінню (2 і 3 рівні SAE). У рамках проєкту було створено прототип «помічника з концентрації уваги й активності» – віртуального напарника, який допомагає водієві зберігати пильність, протидіяти втомі та робить водіння максимально приємним. Разом із компанією Bosch – лідером консорціуму – в проєкті брали участь Volkswagen, MAN Truck & Bus, Університет Штутгарта, Вища школа засобів масової інформації, Інститут Spiegel і CanControls. Проєкт TANGO отримав фінансування в розмірі близько п'яти мільйонів євро за грантом від Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини (BMWi).

Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водіяBosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія


Постійний моніторинг рівня підтримки, дорожньої ситуації і стану водія
Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія«У майбутньому фази ручного й автоматизованого водіння будуть чергуватися: як естафетна паличка відповідальність за управління буде передаватися від автомобіля до водія і назад, – пояснює менеджер проєкту Bosch Михаель Шульц (Michael Schulz). – При частково автоматизованому керуванні 2-го рівня згідно SAE водій має бути готовим втрутитися в будь-який час; при умовно автоматизованому керуванні за стандартом SAE (рівень 3) – тільки за необхідності. Мета – підтримувати вимоги, що пред'являються до водія, на оптимальному рівні, і надати змогу взяти на себе управління в будь-який момент».

Тут у гру вступає помічник з концентрації уваги й активності. Залежно від обраного рівня підтримки, стану водія та актуальної дорожньої ситуації помічник пропонує водієві різні додаткові дії: прослуховування музики або аудіокниг, перевірка електронної пошти, написання текстових повідомлень, перегляд фільмів, планування зустрічей на день, планування маршруту та виконання фітнес-вправ. Завдання системи – не тільки надійно визначати конкретну дорожню ситуацію, але також визначати та правильно інтерпретувати стан водія в будь-який момент, наприклад, якщо водій втомився або відвернувся.

Більш того, в рамках дослідницького проєкту в салоні автомобіля були встановлені датчики, що працюють на основі штучного інтелекту. Камери визначають частоту кліпання, положення голови та концентрацію уваги на дорозі. Інтелектуальні алгоритми оцінюють зображення, інтерпретують їх і вживають відповідних заходів. Це може бути попередження, пропозиція виконати якусь дію або активне втручання, наприклад, гальмування.

У основі розробок лежить потреба користувача
Щоб з'ясувати причини втоми та зниження концентрації уваги, а також точно сформулювати вимоги до помічника, дослідники супроводжували водіїв вантажівок у їх поїздках, опитували про досвід, оцінювали записи в щоденних онлайн-журналах, і неодноразово зіставляли проміжні результати випробувань з тестовими моделями. Цей процес містив симулятори водіння, поїздки на тестових автомобілях і навіть трохи «магії»: у вантажівці з правим кермом пасажирська частина кабіни також була обладнана кермовим колесом, гальмами, педаллю газу та всіма необхідними елементами контролю та керування. При цьому кабіну на дві частини поділяв захисний екран. Цей підхід, що отримав назву «Чарівник з країни Оз», дозволив дослідникам змоделювати умови автоматизованого водіння і спостерігати за поведінкою користувача в реальних умовах.

Bosch бере участь у проєкті TANGO зі створення віртуального напарника водія

Результати дослідницького проєкту будуть використані для подальшого розвитку в таких галузях, як моніторинг салону, автоматизоване керування і мультимедійні системи. Зроблені відкриття допоможуть підвищити рівень безпеки не тільки вантажних, але й легкових автомобілів.


Bosch презенетує віртуального напарника водія в рамках проєкту TANGO, який сприєтиме безпечному автоматизованому водінню (англ.)

Більше інформації про компанію Bosch та її дистрибьюторів читайте за посиланням...

Теги: Bosch, Бош, Bosch News

Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше