Підбір оливи в стрімкому світі. Opet рекомендує.
autoExpert » СТАТТІ » Оливи, мастила » Підбір оливи в стрімкому світі

Підбір оливи в стрімкому світі

  • Переглядів: 3075
  • Дата: 11-01-2022, 12:33
  • Print
В епоху стрімкого розвитку стандартів автомобілів та мастильних матеріалів та ажіотажного імпорту в Україні вживаних автівок перед кожним автовласником щонайменше раз у рік постає питання вибору моторної оливи. При цьому широкий асортимент олив безлічі брендів не є єдиним викликом, автовиробники доволі часто змінюють класи та марки використовуваних олив, рекомендації по обслуговуванню періодично оновлюються, OEM все частіше рекомендують малов’язкі продукти. Спробуємо на прикладі олив марки Opet відшукати оптимальні варіанти для постгарантійних автомобілів, розглянувши світові тенденції та новітні технічні рішення.

Підбір оливи в стрімкому світі

Найперша тенденція – виробники переслідують амбітну ціль – реалізацію стратегії GoToZero, що передбачає зменшення викидів СО2 внаслідок покращення паливної економічності.

Оливи з низьким HTHS. Ера малої в'язкості

Всі звикли класифікувати в'язкість автомобльних олив за SAE. Ця класифікація досить проста для розуміння і навіть автовласники легко з її допомогою можуть підібрати оливу для літньої та зимової експлуатації або «всесезонку». Але останніми роками у лексикон, як мінімум автомеханіків, увійшов новий «індекс в'язкості» - HTHS.

Почати слід з того, що HTHS - це не індекс в'язкості, як його нерідко називають. Якщо розшифрувати абревіатуру і дослівно її перекласти, то HTHS – це високотемпературна в'язкість при високій швидкості зсуву. HTHS вимірюється в міліпаскалях за секунду. Найбільш поширений метод випробування - ASTMD 4683. Цей метод включає визначення в'язкості оливи при високій температурі (150 оС) і високій швидкості зсуву 106 с-1. По суті, цей показник визначає товщину масляної плівки в динаміці - тобто за високої температури оливи і високої швидкості зсуву.

Всі оливи за цим параметром можна розділити на дві групи: повнов'язкі та малов'язкі. Найбільш масові повнов'язкі моторні оливи мають HTHS від 3,5 мПа/с і вище. У малов'язких олив по HTHS цей показник знаходиться в діапазоні від 2,6 до 3,5 мПа/с. Чим вище цей показник, тим товщі захисна плівка на деталях, що змащуються при робочій температурі двигуна, а значить, і вище захист двигуна. Отже, повнов'язкі оливи набагато краще захищають двигун, ніж оливи з низькою в'язкістю по HTHS. Навіщо ж виробники олив і, що найдивовижніше, виробники двигунів створили оливи з тоншою захисною плівкою за високої температури оливи? Відповідь знайдемо у європейських екологічних вимогах країн Євросоюзу та Японії. В останні роки Японія та Євросоюз дуже жорстко регламентують рівень шкідливих викидів в атмосферу. Боротьба йде за скорочення кожної частки відсотка у щорічних звітах урядів. Звичайно, до автотранспорту, як до одного з основних забруднювачів повітря, пред'являються найбільш жорсткі вимоги. І нерідко ці вимоги входять у конфлікт із очікуваннями споживачів. Так стало і з моторними оливами. Використання олив з малою в'язкістю призводить до суттєвого зниження тертя у двигуні, що призводить до зниження витрати палива та шкідливих викидів СО2 в атмосферу. Не випадково ці оливи також отримали назву «енергозберігаючих». І хоча економія на паливі виявилася не дуже помітною, кількість двигунів, призначених для використання моторних олив із низьким HTHS, за останні роки сильно зросла.

Нижча HTHS-в'язкість забезпечує енергозберігаючі властивості оливи, що, як було зазначено, дозволяє знизити витрату палива і, як наслідок, знизити рівень викидів шкідливих речовин у повітря. Жорсткі вимоги норм екологічності двигунів, на яких наполягають законодавці в розвинених країнах, – основний мотиватор для автовиробників до зниження в'язкості HTHS сучасних моторних олив. Саме цим і пояснюється таке швидке зростання продажу олив такого типу та подальша тенденція до зниження в'язкості HTHS. Так, ще 1 квітня 2013 року асоціацією автомобільних інженерів SAE було запроваджено новий літній клас в'язкості 16, що відповідає HTHS-в'язкості 2,3 мПа/с.

Варто відзначити, що виробники двигунів не наполягають на тому, що двигуни, спроектовані під оливи з низькою в'язкістю по HTHS, необхідно заливати тільки таку оливу. Вибір залишається за споживачем та за сервісною компанією, яка обслуговує автомобілі. У найсучасніших двигунах можна використовувати і звичайне повнов'язке масло, якщо воно відповідає всім іншим специфікаціям автовиробника або специфікації по ACEA.

Так хороші чи погані оливи з низьким HTHS?

Однозначно відповісти на це питання, звісно, не можна. Навіть якщо не брати до уваги екологічні та ресурсозберігаючі властивості таких олив, які є безумовним благом для навколишнього середовища, у олив з низьким HTHS чимало переваг. Найперше - оливи такого типу дозволяють знизити витрати на паливо. Економія за різними даними становить від 3 до 5%, втім, цей показник залежить від манери водіння. Також відзначається невелике збільшення потужності («прийнятості») двигуна, оскільки знижується витрата енергії на тертя.

Але, на жаль, є й зворотний бік. Оливи такого типу гірше захищають двигун. Скептики стверджують, що застосування такої оливи не завжди виправдане, а невелика економія палива та скорочення шкідливих викидів за рахунок застосування таких олив ніяк не компенсує підвищення ризику передчасного зношування двигуна, який експлуатується на оливі з низьким HTHS.

Важливо пам'ятати, чого робити точно не можна – не можна використовувати оливу з низькою в'язкістю HTHS у двигуні, який для цього не призначений.

Справа в тому, що в моторах, спроектованих для використання в них олив зі зниженим HTHS, є ряд істотних відмінностей:

Зменшені зазори між поверхнями, що труться, застосована більш висока точність складання та підгонки деталей двигуна один до одного.

Використовуються масляні насоси високої продуктивності, щоб створювати необхідний тиск під час використання більш рідкої оливи.

Використовуються широкоповерхневі підшипники тертя ковзання, в які олива високої в'язкості надходить повільніше.

На поверхні деталей, що труться, наноситься спеціальний мікропрофіль (мікроаналог хонінгування), який утримує малов'язку оливу на стінках якомога довше.

Звичайно, якщо двигун не має такої «підготовки», використовувати малов'язку оливу в ньому не можна. Це призведе до дуже швидкого зношування.

Найбільш небезпечні такі оливи для двигунів, які вже мають певний знос.

Чи пов'язана класифікація олив по SAE та HTHS? Так, HTHS-в'язкість безпосередньо пов'язана з класами в'язкості SAE, оскільки цей тип в'язкості визначає стабільність оливи при високих температурах і є одним з параметрів визначення літнього класу в'язкості за стандартом SAE J300 для моторних олив.

Наприклад, якщо HTHS-в'язкість складає 2,6 мПа/с, то дана моторна олива буде відповідати класу SAE Xw20. А якщо HTHS-в'язкість становить 3,7 мПа/с, то дана моторна олива буде вже відноситися до класу SAE Xw50. Зимовий клас в'язкості може бути будь-яким.

Які ж подальші перспективи? Асоціація автомобільних інженерів SAE продовжує і надалі знижувати HTHS. Вже є літні класи в'язкостей: 16, 12, 8 і навіть 4 з нижчими HTHS-в'язкостями - до 2,0 мПа/с. Звичайно ж, все для досягнення максимальної енергоефективності!

Проте, ринок змінюється не зненацька, він живе і за новими законами, і продовжує жити за старими також. Тож розглянемо на прикладі однієї марки олив, турецької Opet, що і чому рекомендується використовувати в різних марках автомобілів.

Чому Opet? Марка входить до складу відомого німецького концерну FUCHS та пропонує автовласнику високоякісні продукти в широкому асортименті за помірними цінами.

Підбір оливи в стрімкому світі

Підбір оливи в стрімкому світі Стовосно малов’язких олив Opet. Як приклад - компанія анонсувала продукт, який вже виробляється і продається в Туреччині і незабаром вводитиметься в асортимент в Україні - Opet Fulltech 0W-16. Це олива категорій SP, SN Plus, ILSAC GF-6B переважно для Toyota, Honda тощо. Також для бензинових двигунів у низьких класах в’язкості Opet випускає моторну оливу Fulltech 0W-20 (API SN, ILSAC GF-5), яка особливо рекомендується для японських та корейських автомобілів, у тому числі ввезених з американського ринку. Групу енергозберігаючих олив марки гармонічно доповнюють продукти Fullmax, створені спільно з ще одним ключовим партнером Opet - Ford.

Ford

Підбір оливи в стрімкому світі

Підбір оливи в стрімкому світіНові моделі пасажирських та легких комерційних автомобілів Ford також отримали рекомендації щодо застосування у передових дизелях сучасних енергозберігаючих олив у класі 0W, якими є продукти Opet Fullmax 0W-30 (Ford WSS-M2C950-A; ACEA C2) та Fullmax 0W-20 (Ford WSS-M2C952-A1; ACEA C5).

Синтетична моторна олива Fullmax 0W-20 відповідає експлуатаційним вимогам нових високотехнологічних двигунів та ообливо підходить для використання в бензинових та дизельних двигунах легкових або легких комерційних автомобілях Ford та Renault.

Для найбільш поширених бензинових та дизельних автомобілів з сажовими фільтрами DPF та без них, що вимагають специфікацій оливи Ford WSS-M2C913-B/C/D, призначено Fullmax 5W-30. А ефективний захист при роботі на паливі з високим вмістом сірки забезпечує Fullmax 10w-30 (WSS-M2C921-A та ін.).

Підбір оливи в стрімкому світіOpet співпрацює з Ford та здійснює перше заповнення автомобілів американського бренду на сучасному виробництві у Туреччині. Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi AS) – найбільша автомобілебудівна компанія Туреччини, спільне підприємство турецького конгломерату Koс Holding та американської корпорації Ford. Компанія виготовляє легкові автомобілі, малотоннажні вантажівки, автокомплектуючі.

Opet забезпечує не лише роботу автоскладальних конвеєрів Ford, а і випускає спеціалізовані продукти для сервісного обслуговування транспорту цього та ряду інших виробників техніки. Таким прикладом є олива FMY FORMULA FE ULTRA 5W-20 виробництва Opet, що скоро очікується в Україні та має схвалення за специфікацією WSS-M2C948-B для бензинових двигунів EcoBoost kегковых автомобілів (крім Ford KA, Focus ST и Focus RS). Забазпечує экономію пального.

VAG

Для автомобілів брендів Volkswagen, Audi, Porsche, SEAT, Skoda, у т.ч. легких вантажівок VW обов’язковим при гарантійному обслуговуванні є оливи відносно старого стандарту LongLife III 0W-30, які переважно є оливами першого заповнення групи VAG. Хоча у класі 0W відповідні специфікації 504.00 / 507.00 не є новинкою, а завжди виступають основною малов’язкою оливою, рекомендованою для північних країн з суворим зимовим кліматом. Клас 0W-30 поширився глобально без обмежень на авто випуску до 2021 року, для яких визначено вище згадані стандарти VW 504.00 та VW 507.00.

Підбір оливи в стрімкому світі

У 2021 році в Україні завдяки наполегливості імпортера та рекомендаціям офіційний сервісів VAG на ринку обслуговування постгарантійних авто в’язкість 0W-30 набула популярності, проте не стала масово затребуваною. Тому найбільш поширеною є в'язкість 5W-30 ії споживачів зараз в Україні набагато більше, ніж 0W-30.

З ростом потреби згадана малов’язка олива LongLife III 0W-30 з'явиться в асортименті Opet. А зараз виробник розглядає необхідність забезпечення в першу чергу нових автомобілів VAG оливою LongLife IV 0W-20 з відповідними схваленнями VW 508.00 / 509.00.

Стандарт VW 508.00 був спеціально розроблений для бензинових двигунів з низькою витратою палива (наприклад, VW 1.5 TSI 96 кВт/110 кВт та Audi 2.0 TFSI 140 кВт). Стандарт VW 509.00 - для дизельних двигунів (наприклад, VW 3.0 TDI CR 160 кВт).

Важливо знати: на відміну від 504.00 / 507.00, моторнї оливи специфікацій VW 508.00 / 509.00 не мають зворотної сумісності. Це означає, що вони не повинні використовуватися у старих двигунах VW, а лише у нових, які вимагають саме цієї специфікації.

Найбільш традиційними і масовими оливами для групи VAG на ринку України є оливи в’язкостей 5W-30 та 5W-40.

Офіційні схвалення VW 504.00 / 507.00, MB-Approval 229.51 має передова олива Opet Fulltech 5W-30, що успішно продемонструвала випробуваннями в Україні свої високоресурсні характеристики, зафіксовані лабораторними дослідженнями.

Новітній завод Opet Fuchs Madeni Yag A.S., невід’ємною частиною якого є R&D лабораторія, випускає широкий спектр мастильних матеріалів для особливих потреб техніки, наприклад схвалення за специфікаціями VW 502.00 / 505.00, початково створених на SAE 5W-40, має Fulltech LD 5W-40. Зазначена олива забезпечує належну роботу не лише дизельних двигунів VW попередніх поколінь, а є рекомендованою для попередніх та сучасних бензинових моделей.

BMW

Підбір оливи в стрімкому світі

Ревізії специфікацій мастильних матеріалів автовиробниками є масовими, проте не завжди очевидними – у 2019 році BMW переписав нормативи LongLife IV, зазначивши нові вимоги до моторних олив. Методики випробувань на шестициліндровому двигуні 3.0 л N52 були замінені тестами на сучасній рядній «четвірці» N20, що також включають посилений контроль за відкладеннями у турбонагнітачі та на толоках (поршнях). Таким чином усталена специфікація втратила актуальність для нових моделей та повинна була б отримати позначення BMW LongLife IV<2019 (до 2019 року) у добросовісних брендів олив.

Синтетична моторна олива Opet Fullmax LE 5W-30 успішно пройшла випробування за актуальними більш суворими вимогами та отримала офіційний допуск BMW Longlife IV до середини 2023 року, що дозволяє застосовувати її як у попередніх, так і нових моделях (після 2019 р.) баварської марки. Окрім ресурсних випробувань, схвалений продукт Opet також відповідає вимогам покращеної економії палива згідно тесту M111FE.

Renault

Підбір оливи в стрімкому світі

Для бензинових та дизельних авто Renault випуску після середини 2018 року виробник запровадив нову специфікацію моторних олив RN17, засновану на АСЕА С3, що дозволила відповідати крайнім нормам викидів Euro-6d. Наразі парк таких моделей ще досить малий в Україні, проте це лише питання часу. Так само, як і застосування RN17, що за інформацією автовиробника замінює RN0710 та RN0700 у в’язкості 5W-30. Основною ж оливою 5W-30 для дизельних двигунів Renault з дизельними сажовими фільтрами (DPF) є продукт зі схваленням RN0720, наприклад Opet Fullmax RN 5W-30. Автівки з такими двигунами набули найбільшого розповсюдження серед моделей цього провідного бренду, у тому числі й в Україні. Малозольна повністю синтетична олива Opet Fullmax RN 5W-30 відноситься до класу АСЕА С4 та призначена спеціально для авто Renault з DPF, що відповідають нормам емісії Euro-6 включно.

Hyundai / KIA

Не оминули тенденції паливної економічності і корейських автовиробників, зокрема з 2021 року для обслуговування ряду нових моделей автомобілів Hyundai та Kia імпортер висуває наполегливі рекомендації по використанню олив SAE 0W-20. Доволі цікавим залишається факт, що азіатські виробники автомобілів, у тому числі згадані вище, не створюють власні специфікації на моторні оливи, а вказують лише галузеві класифікації ACEA та API. Opet є учасником програми EOLCS з ліцензування та сертифікації моторних олив Американським Інститутом Нафти (API), а продукти бренду відповідають експлуатаційним вимогам сервісних категорій API та АСЕА, що контролюється відповідними органами. Наразі вимоги основної маси авто Hyundai та Kia на нашому ринку задовольняють оливи FullLife 5W-30 для бензинових та FullLife DPF 5W-30 для оснащених сажовими фільтрами дизельних двигунів.

10W-40

В Україні в’язкість моторних олив 10W-40 все ж залишається найбільш вживаною – парк легкових автівок не є найновішим, при цьому збереження його ресурсу надзвичайно важливе. Для задоволення вимог довговічності двигунів та доступності оливи Opet випускає необхідні мастильні матеріали SAE 10W-40 з різним набором відповідностей у спеціалізованих серіях – Fullmax 10W-40 (ACEA A3 / B3, A3 / B4; API SL / CF; MB-APPROVAL 229.1; VW 505 00/ 501 01/ 500 00), Fulllife S 10W-40 (API SN / SM / CF). Окремо варто відзначити оливу Opet Fullmax LPG 10W-40 (API SN / SM / CF), спеціально розроблену для використання в двигунах автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням (ГБО).

Оригінальні оливи бренду Opet з незаплямованою репутацією постачаються на конвеєри заводів виробників техніки, а в Україні представлені компанією «Фукс Мастила Україна». Замовити цю продукцію за дуже привабливими цінами можна у регіональних дистриб’юторів та на Інтернет-сайтах партнерів.

А ознайомитися з усіма специфікаціями, характеристиками, повним переліком продуктів Opet та зручним підбором FullMatch можна на локалізованому сайті www.opet.ua.

Компанія пропонує долучатися до спільноти Opet в Україні, щоб не пропустити актуальні новини та цікаві розіграші.

Більше інформації про бренд Opet його дистриб'юторів та контакти дивіться за посиланням...


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше