Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»
autoExpert » СТАТТІ » Оливи, мастила » Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»

Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»

  • Переглядів: 776
  • Дата: 1-10-2019, 21:04
  • Print
Одні автомобілісти, з метою якомога більше заощадити, намагаються вибрати дешевшу оливу, інші ж, в гонитві за брендом, купують найдорожче, що є на ринку. Важливо розуміти, що обидва підходи є невірними. Тож заглянемо під кришечку разом зі справжніми спеціалістами, якими є співробітники компанії "НБК Україна" , офіційного імпортера в Україні продукції нафто-хімічного гіганта Chevron.

Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»

Ресурс двигуна, крім усього іншого, залежить від якості оливи. Сама по собі основа, яка є в складі мастильних матеріалів, володіє базовим набором мастильних і експлуатаційних властивостей, але використання її в двигуні неможливо без додавання різних присадок, які дозволяють врахувати різні режими і термін експлуатації двигуна. Присадки додаються в моторну оливу з метою посилення або ослаблення чи стабілізації певних існуючих властивостей і характеристик моторної оливи, або ж для набуття оливою нових, необхідних для нормальної роботи двигуна якостей.

Залежно від властивостей, моторні оливи діляться на кілька груп:

За хімічним складом основи (мінеральна, напівсинтетична) синтетична олива.
По в'язкості (класифікація SAE).
По набору присадок і якості (класифікації API і ACEA)
По допускам виробників автомобілів (допуски олив).

Головною відмінністю синтетичної моторної оливи від мінеральної і напівсинтетичної є:

Більш високий індекс в'язкості (менша зміна в'язкості зі зміною температури).
Краща плинність при низьких температурах.
Більш висока стійкість до старіння.
Менша випаровуваність.
Більш висока стабільність при високих температурах.
Кращі антифрикційні властивості.
Підвищена стійкість до деформацій зсуву.

Недолік у синтетичних олив, мабуть, один - вони дорожче за інші.

Основний критерій відмінності моторних олив - в'язкість. Вона підбирається в залежності від конструкції двигуна, режимів його роботи і безлічі інших чинників. На даний час єдиною визнаною у всіх країнах системою класифікації автомобільних моторних олив по в'язкості є специфікація SAE J300. (SAE, Society of Automotive Engineers - це Товариство Автомобільних Інженерів США), яка описує в'язкість того чи іншого автомастила при різних робочих температурах. Дана класифікація визначає діапазон температур, в якому робота двигуна є безпечною, за умови, що виробник мотора допустив моторну оливу з такими параметрами до використання в цьому двигуні. В'язкість оливи за цією системою виражається в умовних одиницях - ступенях в'язкості SAE (SAE Viscosity Grade - SAE VG). Після абревіатури SAE ми бачимо декілька чисел, розділених літерою W і дефісом, наприклад, 5W-40 (для всесезонної оливи, котра, як правило, і використовується всіма автолюбителями). Розшифровуємо цей напис: 5W - це низькотемпературна в'язкість, яка означає, що холодний запуск двигуна можливий при температурі не нижче -35 ° С (тобто від цифри перед W потрібно відняти 40). Це та мінімальна температура автомастила, при якій масляний насос двигуна зможе прокачати оливу по системі, не допустивши при цьому сухого тертя внутрішніх деталей. На роботу прогрітого двигуна цей параметр ніяк не впливає.

Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»

Загальна картина також дуже сильно залежить від самого двигуна. Важливо розуміти, в якому стані Ваші стартер, акумулятор і компресія: якщо вони вже злегка втомлені, їм, безумовно, легше буде завести мотор при -20 ° С на оливі 0W-30, ніж на 15W-40. Друге число в позначенні - високотемпературна в'язкість (в даному випадку - це 40). Його не можна так просто, як і перше, перевести на зрозумілу автолюбителю мову, бо це збірний показник, який вказує на мінімальну і максимальну в'язкість оливи при робочих температурах 100-150 ° С. Чим більше це число, тим вища в'язкість моторної оливи при високих температурах. Нижче наведено стандартні ряди класифікації: зимовий ряд: SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W (W - winter (зима)); річний ряд: SAE 20, 30, 40, 50, 60. В'язкість автомастила повинна відповідати вимогам автовиробника, незалежно від віку, пробігу, стилю водіння, бюджету та компетентної думки працівників СТО.

Рекомендації по вибору і експлуатації оливи

Якість мастильних матеріалів не повинна викликати підозр. Найкраще лити в машину оливу від відомих виробників, на авторизованих станціях, де Вам точно не заллють підробку (на жаль, підробляють оливи досить часто). Важливо обирати оливу, у складі якої тільки якісні базові оливи та присадки. Мастильні матеріали Chevron виробляються на основі базових олив преміум-класу (група II+, III+ і IV). Групи II+ і III+, вироблені корпорацією Chevron, якісно відрізняються від стандартних гідрокрекингових базових олив II і III груп і вважаються одними з найкращих в світі. Вони виробляються за власною запатентованою технологією ISOSYN, яка дозволяє отримати базові оливи з високим ступенем очищення, такі базові оливи не містять домішок, що згубно впливають на техніку, і забезпечують мастильним матеріалам Chevron підвищений ресурс якості в порівнянні з популярними конкурентами. При створенні продуктів Chevron не використовуються широко застосовані сьогодні низькоякісні і дешеві базові оливи I групи, а також оливи вторинної переробки.

При виборі в'язкості оливи (з допущених) потрібно керуватися таким правилом: чим більше пробіг / старший мотор, збільшена витрата оливи - тим більша повинна бути високотемпературна в'язкість (в межах допущеного автовиробником діапазону). Можливо також перейти з синтетичної на напівсинтетичну оливу. Заборонено змішувати оливи різних виробників! Погано, в першу чергу, тому що змішуються зовсім різні присадки, які містяться в цих оливах, і абсолютно незрозуміло, яка буде хімічна реакція при такому змішуванні. При необхідності доливання, менш шкідливим буде долити оливу того ж виробника (іншого виду, в'язкості і т.д.), ніж таке ж за параметрами, але іншої торгової марки.

Як часто робити заміну оливи в двигуні?

Отже, основні поради від спеціалістів компанії «НБК-Україна» щодо заміни оливи наступні:

а) змінювати оливу не рідше, ніж один раз на рік;
б) враховувати коефіцієнт режиму експлуатації автомобіля: міський режим (на синтетиці - 10 тис. км, на напівсинтетиці - 8 тис. км), режим траси (на синтетиці - 13 тис. км, на напівсинтетиці - 10 тис. км). В зношених моторах робити заміну оливи теж бажано частіше, так як умови роботи їх механізмів жорсткіше і в картери двигунів потрапляє більше гарячих газів, які є причиною прискореного окислення;
в) за результатами візуального огляду оливи: з кінчика масляного щупа треба взяти на палець оливу і розтерти між пальцями, якщо на пальцях залишилися частинки сажі, бруд - оливу необхідно міняти;
г) при наявності специфічного запаху: згіркле-смажений запах сигналізує про те, що мастильний матеріал потрібно міняти. Рекомендовано перевіряти запах оливи після заміни і протягом усього терміну, щоб склалася чітка картина.

Обираємо моторну оливу: декілька практичних порад від фахівців «НБК-Україна»

Що відбувається на справді. Данні досліджень

Опитування українських автолюбителів показує, що більша частина з них не стежить за рекомендаціями виробників транспортних засобів щодо необхідної в'язкості і типів моторної оливи. Більшість водіїв міняють оливу в своїх авто кожні 10 000 кілометрів, найчастіше використовують синтетичні і напівсинтетичні оливи 5W-30 і 10W-40, і при покупці відштовхуються від ціни.

OEM-виробники рекомендують використовувати моторну оливу 5W-40 в лише для 6% іноземного автопарку в Україні, однак, як виявилося, близько 30% власників іноземних авто використовують оливи 5W-40.

Аналогічним чином, незважаючи на те, що OEM-виробники рекомендували використовувати напівсинтетичну моторну оливу в 12% транспортних засобів, виявилося, що напівсинтетику ллють 35%. У своєму дослідженні консультанти дійшли висновку, що, хоча OEM-виробники рекомендували в'язкість 5W-30 в 65% іномарок в країні, цей показник використовується в 40% транспортних засобів.

Виробники рекомендують використовувати синтетичні оливи в 86% іноземних легкових автомобілів, однак опитування показали, що синтетичні оливи використовуються в 60% іномарок в країні.

Більше інформації про компанію "НБК Україна" , ексклюзивного імпортера продукції корпорації Chevron в Україні, та її контакти дивіться за посиланням ...

Приєднуйтесь до autoExpert у соцмережах і месенджерах:

autoExpert у Telegram
: https://t.me/autoexpert_consulting_com - новини, акції компаній, статті.
autoExpert в Instagram: https://www.instagram.com/autoexpert_consulting_com - ексклюзивні матеріали та інтервью.
autoExpert у Facebook: https://www.facebook.com/autoexpertconsultingcom/ - новини, акції компаній, статті.
autoExpert на Youtube: https://www.youtube.com/channel/autoExpert-consulting - відео, огляди, репортажі.

Це зручно! Актуальні новини та професійні статті - все про ринок Automotive Aftermarket: авторемонт, автозапчастини, моторні мастила, автохімія, обладнання для СТО, автобізнес в обличчях, гуми, вантажний сервіс.
.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше