Європейські інструменти: секрети ефективного регулювання переробки мастил
autoExpert » СТАТТІ » Оливи, мастила » Європейські інструменти: секрети ефективного регулювання переробки мастил

Європейські інструменти: секрети ефективного регулювання переробки мастил

  • Переглядів: 1065
  • Дата: 8-08-2019, 23:58
  • Print
Українські тенденції переробки та утилізації моторних олив не надто оптимістичні - відсоток перероблених і правильно утилізованих мастил, як і раніше, низький, і становить не більше 20%. Чому в Європейських країнах, це «працює» і чому нам варто у них повчитися?

На сьогоднішній день в технологічно розвинених країнах існує концепція під назвою «розширена відповідальність виробника». Вперше вона була прийнята в Швеції і потім була закріплена в актах Європейського співтовариства (ЄС), а також в інших країнах. Вона полягає в тому, що виробники товарів або їх імпортери зобов'язані нести відповідальність за відходи, в які ці товари перетворюються по закінченню терміну придатності або експлуатації. Види відповідальності виробників товарів різні: фізична - зобов'язані забезпечити збір відходів, економічна - зобов'язані платити спеціалізованим компаніям за збір і переробку відходів і залежать від країни.

В ЄС сфера переробки відпрацьованих мастил регламентується європейськими директивами 75/439 / ЕЕС і 87/101 / ЕЕС /, якими встановлені чіткі правила, які мотивують індустрію до збору та переробки відпрацьованих олив. В основі поводження з відпрацьованими мастилами в Європі лежить принцип регенерації. У таких країнах як Німеччина, Бельгія, Італія на регенерацію надходить не менше половини всього відпрацьованого мастила. У різних країнах ЄС системи збору та переробки відпрацьованих олив дещо відрізняються, але спільним для них залишається закладений директивами принцип polluter pays (забруднювач платить).

Європейські інструменти: секрети ефективного регулювання переробки мастил


Хочеться відмітити, що Україна також підтримує цей принцип. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2012 р. № 1221 «Про порядок збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізації та/або знешкодження відпрацьованих мастил (олив)» виробників та імпортерів олив зобов’язують виконувати певні дії з відпрацьованими мастильними матеріалами, такі як забезпечення збирання, перевезення, зберігання, перероблення, утилізації та/або знешкодження відпрацьованих олив, забезпечення роздільного збирання відпрацьованих мастил, ведення первинного поточного обліку кількості відпрацьованих олив та подання щоквартальних звітів, забезпечення проведення аналізу зразків продуктів оброблення та утилізації відпрацьованих мастил у акредитованих лабораторіях, збирання та утилізація тари для перевезення олив). Переробники та споживачі також мають перелік важливих зобов’язань.

Для всіх суб’єктів господарювання - виробників, імпортерів, переробників та споживачів мастил встановлені норми збирання відпрацьованих мастил:
на 2015-2019 роки – 40% обсягу мастил;
на 2020-2024 роки – 50% загального обсягу мастил;
на 2025-2029 роки – 60% загального обсягу мастил;
на 2030-2035 роки – 70% загального обсягу мастил.

Попри це, продовжує бути актуальним питання – наскільки ефективно здійснюються контроль за усіма етапами поводження з відпрацьованими мастильними матеріалами? За деякими данними, в Україні спалюється не менше 40% від всього відпрацьованого мастила, так як воно є дешевою альтернативою пічному паливу. Спалювання неочищених відпрацьованих олив має надзвичайно негативний вплив на навколишнє середовище і є серйозною екологічною загрозою. Неконтрольовані викиди в атмосферу тисяч тон небезпечних речовин (окису азоту, сірчистого андігріду, метану, формальдегіду, хлористого водню, окису вуглецю) забруднюють повітря, попадають у воду та ґрунт.

На відміну від України, спалювання відпрацьованих олив в ЄС і США суворо заборонено, за це передбачена кримінальна відповідальність. Чи не варто і нам перейняти цей досвід?

"Екоінтел" - ліцензована компанія, метою якої є екологічно чиста, безпечна і доступна утилізація небезпечних відходів, які утворюються в процесі господарської діяльності.
"Екоінтел" - це:
збір і видалення відпрацьованого масла;
переробка відпрацьованого масла;
утилізація відпрацьованого масла;
купівля / купівля / продаж пічного палива.


Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше