Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів «АІДА»
autoExpert » НОВИНИ » Події » Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА

Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА

  • Переглядів: 642
  • Дата: 23-05-2019, 10:02
  • Print
Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА 15 травня 2019 року відбулися Відкриті Загальні Збори членів АІДА, на яких акцентовано на необхідності активного просування інтересів галузі. Метою заходу було визначення пріоритетів роботи асоціації на найближчу перспективу, а також розширення складу учасників.
Участь у заході взяли представники ключових гравців незалежного ринку автозапчастин (Independent aftermarket – IАМ): IHR Automotive, Inter Cars Ukraine, Federal-Mogul, KYB, Magneti Marelli, Robert Bosch Ltd, Schaeffler, Valeo Service Eastern Europe, Автолідер, Автотехнікс, Авто Трейд Компані, Автофастера Лтд., Азія Партс Україна, Бастіон, Еліт-Україна, Омега, Юнік Трейд.


Напочатку гостям заходу було презентовано доповідь консультанта аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Андрія Мокрякова. В рамках презентації було розкрито загальні тенденції та основні показники імпорту автозапчастин, показники споживання автозапчастин в Україні, виділено ризики для офіційних постачальників, проаналізовано передумови до позитивних і негативних змін у імпорті автозапчастин.

Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА

Відкриваючи офіційну частину Відкритих Загальних Зборів, генеральний директор АІДА Вікторія Черкач, акцентувала увагу керівників компаній ІАМ, що АІДА є єдиною в Україні асоціацією, яка представляє інтереси ІАМ. Згідно з аналітичними даними обсяг ІАМ суттєво перевищує ОЕ (original equipment), однак, завдяки згуртованості представників ОЕ, на сьогодні інтереси їхньої галузі лобіюються досить ефективно. Для того, щоб умови роботи на ринку стали більш сприятливими для офіційних імпортерів і постачальників якісних незалежних автокомпонентів, необхідна консолідація зусиль та активне просування інтересів нашої галузі, — відзначила директор. Основними напрямках діяльності асоціації є:

B2G — захист і представлення інтересів членів АІДА у відносинах з державою, відстеження на етапі підготовки законодавчих та нормативних актів, прийняття яких може негативно позначитися на житті галузі, розробка та адвокація законодавчих ініціатив, спрямованих на:
- покращення регулювання діяльності з імпорту та дистрибуції автокомпонентів;
- створення і підтримку рівних умов конкуренції на ринку;
- запобігання монополізації ринку автозапчастин представниками ОЕМ;
- удосконалення митного та податкового законодавства;
- сприяння обіленню ринку та фіскалізації ланцюжка постачання та реалізації автокомпонентів;
- удосконалення законодавства у сфері технічного регулювання;

B2B — обмін інформацією, підтримка етики ділових відносин, правова допомога, сприяння неформальному спілкуванню, пошук партнерів.
B2C — удосконалення законодавства про захист прав споживачів для врахування інтересів бізнесу.

Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА

Вікторія Черкач також розповіла учасникам заходу про те, які палиці в колеса встромляли представники ОЕ під час лобіювання АІДА скасування вимоги національного підтвердження відповідності автозапчастин. Однак, незважаючи на критикуючу позицію представників ОЕ, АІДА доклала максимальних зусиль для спрощення імпорту автомобільних запчастин в Україну та зменшення адміністративного тиску на підприємства-імпортери цієї продукції. В результаті чого, 27 березня 2019 року Кабінет Міністрів України (КМУ) прийняв постанову № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», розроблену за ініціативи та активної участі АІДА спільно з офісом ефективного регулювання BRDO та Міністерством економічного розвитку та торгівлі України. Зокрема, внесено зміни до постанов КМУ від 11.11.2009 №1200 та від 09.06.2011 № 738 «Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин та обладнання» та скасовано вимогу отримання в Україні "сертифікату типу" на автомобільні запчастини, що імпортуються з країн-членів ЄС та Женевської угоди 1958 року. Відтепер імпорт автозапчастини до України з країн-членів Женевської конвенції та ЄС буде здійснюватися виключно на підставі міжнародного маркування (Е, е) та/або сертифікатів типу і якості автозапчастин країн, виданих в країнах ЄС, без необхідності отримання відповідних сертифікаційних документів в Україні.

Член Правління АІДА Костянтин Казиміренко, керівник Автотехнікс, відмітив, що це лише маленька перемога aftermarket, а проблем у галузі безліч. Наприклад, досі не вирішено проблему «фейкових патентів» на запчастини, що може в один момент перекреслити всі прибутки офіційних компаній, які легально завезли в Україну той чи інший продукт. Якщо пустити справу на самоплив та не підтримувати діяльність АІДА, то існує реальна загроза монополізації ринку техобслуговування транспортних засобів дилерами автовиробників.

Підсумки Відкритих Загальних Зборів асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів АІДА

Член Правління АІДА, Сергій Овсієнко, який з 2015 по 2019 рік очолював її діяльність, згадав історію створення асоціації, проаналізував фактори, що стримували її розвиток та наголосив, що на сьогодні АІДА є самостійною організацією, у якої немає ані засновників, ані власників, із абсолютно незалежним від учасників ринку ІАМ керівником. Вікторія Черкач є кваліфікованим юристом із 10 річним досвідом роботи у аналогічній асоціації, тому на сьогодні в АІДА нове дихання та широкі перспективи. Однак для подальшого розвитку АІДА зокрема, та українського незалежного ринку автозапчастин загалом, необхідна фінансова та іміджева підтримка асоціації ключовими учасниками ІАМ.

Вікторія Черкач розповіла учасникам Відкритих Загальних Зборів про діяльність Української ради бізнесу (УРБ), членом якої є АІДА. Досвід участі АІДА в УРБ показує, що народні обранці зацікавлені в діалозі з бізнесом та просуванні законодавчих ініціатив, проте їм необхідно розуміти – як конкретно це можна зробити. Законодавці тільки тоді зможуть внести сприятливі для розвитку галузі зміни в нормативні акти, якщо направити їх активність в правильне русло. Необхідно виносити проблеми і завдання галузі на обговорення, пропонувати конкретні рішення і доводити необхідність внесення відповідних змін.

За підсумками Відкритих Загальних Зборів членів АІДА, учасники відзначили важливість активізації діяльності АІДА для розвитку незалежного ринку автозапчастин в Україні. До пріоритетів роботи АІДА на 2019-2020 роки, зокрема, віднесено:

зміна практики патентування винаходів і корисних моделей з метою перешкоджання патентному троллінгу,
імплементація європейських норм, які дозволяють встановлювати на автомобілі запасні частини незалежних виробників в період гарантійного обслуговування, без наслідків у вигляді зняття авто з гарантії.
надання незалежному автосервісу доступу до технічної інформації автовиробників та ін.

В ході засідання вступити в ряди учасників АІДА висловили готовність компанії: KYB, ZF Friedrichshafen AG в Україні, Азія Партс Україна.

Таким чином на даний момент до складу АІДА входять: IHR Automotive, KYB, Magneti Marelli, Robert Bosch Ltd, ZF Friedrichshafen AG в Україні, Автолідер, Автотехнікс, Авто Трейд Компані, Автофастера Лтд., Азія Парст Україна, Еліт-Україна, Омега, Тонус-Авто.

Ще кілька компаній - представництв міжнародних дистриб'юторів і виробників, серед яких Inter Cars Ukraine, Valeo Service Eastern Europe, швидше за все, приєднаються до АІДА найближчим часом.

Теги: АІДА, АИДА, AIDA

Шановний відвідувач сайту www.autoexpert-consulting.com. Якщо ви професіонал ринку автосервісу та торгівлі автозапчастинами, оливами тощо – ви маєте змогу безкоштовно користуватися послугою Hotline autoExpert за телефоном гарячої лінії +38 067 537 82 42.
 (голосов: 0)






Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии в данной новости.

Спецвипуски

Реклама

Календар

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Опитування

Напрямок вашого бізнесу

Продаж автомобілів
Автосервіс
Гуртова торгівля автокомпонентами
Автомагазин
Автоперевезення
Інше